פרויקטים בולטים – משען רמת אפעל-שש מחלקות גריאטריות | מרכז גיל-עד בקמפוס תל השומר – חמש מחלקות ומרכז יום | בי"ח גריאטרי שמואל הרופא – מחלקות סיעודיות ומרכז יום לנגמלים | דיור מוגן באשדוד, ראשון לציון, פתח תקווה, חדרה.
מכותבי "הספר הכתום", ממנו נכתבו ספרי משרד הבריאות של תקנות מחלקות סיעודיות "הספר הירוק"
מתכננת פרויקטים לגיל השלישי 35 שנה.
1. מה זה תכנון גריאטרי? אפשר לחלק את זה לסוגים: עצמאים (דיור מוגן), עצמאים חלקית (דיור תומך) וזקוקים להשגחה (תשוש), ישנן מחלקות של עצמאים ותשושים שהם תחת חסות משרד
הרווחה וישנם תשושים במחלות נפש שקשורות לזקנה שהם תחת חסות משרד הבריאות.
2. כשאת ניגשת לתכנן בית אבות, מה הצעדים הראשונים שאת עושה? כל תהליך תכנון מתחיל בישיבה עם מנהל המוסד. התכנון מאד תלוי בשיטת הטיפול של כל מוסד. כל מנהל רוצה תכנון אחר – אבל המטראז' והחדרים לא משתנים, בעצם משחקים ב"לגו".
3. כאשר מתכננים לגיל השלישי, לאיזה גיל מתכוונים ? מדברים על גיל הפנסיה, מגיל 65 ומעלה. יש מקרים של מחלות נפש שניתן לחלות בהן בגיל מוקדם יותר
4. בהיעדר תקן בנוגע להיערכות או תכנון מתאים למניעת הדבקות במחלות מה ניתן לעשות? השיטה הכי מותאמת לכך היא שיטת האשכולות. מפרידים מחלקה גדולה לאשכולות קטנים, כאשר בכל מקבץ יש מקום ישיבה, כולל פינת קפה וסנדוויץ. את כולם משרת מטבח מרכזי אחד וגם חדרי צוות מרוכזים במקום אחד, כך חוסכים בצוות..
5. צייני את דעתך לפתרון תכנוני בטווח הקצר ובטווח הארוך. בטווח הקצר ניתן לתכנן אשכולות ועדיין לקבל את אישור משרד הבריאות, כל עוד התכנון עונה על הפרוגרמה. כך עשינו בבית אבות עירוני אשדוד ומחלקה סיעודית במרכז גיל-עד.
לטווח הארוך-השינוי צריך לבוא מבחינת תקציבים לקודים ושיתוף פעולה יותר אדוק של מנהלי בתי אבות עם משרד הבריאות.
6. ידוע שמבנים המשרתים את הגיל השלישי צריכים להיות מתוכננים בשיטת "תכנון תואם תפעול", מה הכוונה? זה תלוי באדריכל והידע שלו בחומרים, חשוב להתעדכן כל הזמן בחומרים חדשים שעונים לדרישות heavy duty ושחיקה מרובה.
7. מה הדבר הבא בתכנון לגיל השלישי? אשכולות. זו שיטה טובה כי אפשר לקבוע קבוצות לפי ההעדפות של הזקנים ובנוסף לפי היכולות שלהם להיות עצמאים או מצבם הפיזי. השיטה הזו דורשת יותר תקנים שמשרד הבריאות עדיין לא אישר. יש ויכוח בין משרד הבריאות שלא מאשר תקנים (צריך לשלם להם) ובין מנהלי בתי אבות שהיו רוצים את השיטה הזו.
8. שתפי אותנו בתובנות שלך לאורך השנים – חשוב בתכנון לשמור על הפרטיות של הדיירים ולהתחשב בהם כאנשים, אפילו במצב סיעודי חמור, לחשוב עליהם כאנשים ולא חולים. צריך להבין, במחלקות סיעודיות הדלתות של החדרים לרוב פתוחות ואין פרטיות. בהרבה מקרים לוקחים בחשבון את הנוחיות של הצוות ופחות את המטופלים.
댓글