top of page
Writer's pictureMeyzi Levi Hezkia

בלוג #9 - החלטה ממשלתית 127 - ואיך זה קשור לכולנו?

לפני כמה שנים (2021) פורסמה החלטת ממשלה מספר 127 בנושא: מפת מדדים לאומיים להזדקנות מיטבית. מדובר בהחלטת-המשך אך הנושא הובא לידי הממשלה לראשונה רק בשנת 2015.  


ניכרת כאן הבנה כי לאופן ההזדקנות של האוכלוסייה יש השפעה והשלכות בריאותיות, חברתיות וכלכליות.

 

מפת המדדים הזו גובשה בצוות עבודה משותף למשרדי הממשלה, ג'וינט – אשל, מכון מאיירס, ג'וינט ברוקדייל, מרכז הידע לחקר ההזדקנות בישראל והלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.

נבדקו מספר פרמטרים, החשובים ביניהם:

1. מתוך תוחלת החיים הצפויה בגיל 65 ומעלה, מה שיעור ומספר השנים הבריאות?

2. כמה מהם מתקשים בתפקוד ומייצרים תלות בזולת בביצוע פעולות היומיום?

3. מה המשמעות החברתית, כמה מהם מדווחים על תחושת בדידות?

4. כיצד מחזקים את החוסן הכלכלי? מה מידת ההשפעה של תעסוקה בגיל הזה?

5. מה ההכנסה החציונית לנפש וכמה מהם מדווחים על קושי ביכולת לעמוד בכלל ההוצאות החודשיות של משק הבית?

6. נמדד ציון לאיכות חיים בכל הקשור לתחושת אוטונומיה, שליטה, הגשמה עצמית ומשמעות...

 

. הוחלט לממן את פרויקט איסוף בסיס נתונים זה באמצעות גופים שונים במשרדי הממשלה, בנוסף לפניה לות"ת ולמוסד לביטוח לאומי להקצאות תקציביות, להנחות את משרדי הממשלה ובפרט את המשרדים העוסקים באופן משמעותי במתן שירותים לאזרחים ותיקים, להכווין את פעולותיהם ודרכי ההתערבות שלהם להשפעה על מדדי ההזדקנות.

 

אחת מהבשורות המרגשות לאור ההחלטה הזו היא תוכנית ההכשרה של הג'וינט אשל Muni100, תוך שימוש במדדים שהתקבלו וניתוח מעמיק ומנוסה של קריטריונים לבחינת הזדקנות מיטבית. התוכנית שמה על דגלה את המטרה כך: "האימפקט הרצוי הוא מקסום העצמאות והאוטונומיה של האדם במהלך ההזדקנות ודחיקת התלות שלו בזולת ובמערכת בגין סיכון בריאותי, חברתי או כלכלי ובהתאם למדדים להזדקנות מיטבית, תוך צמצום פערים של אוכלוסיות מוחלשות. התוכנית החלה בחודשים האחרונים להכשיר יועצים לטובת מסלולים חדשים במסגרת רשויות מקומיות לשיפור שכונות והמרחב הציבורי ומתן פתרונות עכשוויים במקביל לשילוב כוחות עם קופות חולים ומרכזים לשילוב והכנת קשישים לתקופת החיים החדשה.

 

בהמשך להחלטת ממשלה מספר 127 הוחלט כי ייבחן הצורך בקביעת מדדים חדשים וחשוב מזה – קביעת יעדים לאומיים להזדקנות מיטבית. כך ייעשה כל שנתיים ע"י הצוות הנבחר בכנס ציבורי

 

לפני שבוע התקיים בפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים "הטכניון", כנס ציבורי בנושא "מודלים של דיור לגיל השלישי – בחינה וחשיבה משותפת על מודלים קיימים ועתידיים". הובילו את הכנס חברי צוות משרד הבינוי והשיכון וחברי הפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים בטכניון. 

בעוד החלטה מספר 127 נוגעת למרכיבים רבים ושונים בבדיקת המדדים להזדקנות מיטיבה, הכנס שנערך בטכניון התמקד בפתרונות היישומיים והמבניים של יחידות דיור לגיל השלישי.

נעשו מחקרים בנוגע לדיור מוסדי לעומת דיור ביתי, נבדקו כלים ליישום השכונה כ"שכונה לכל החיים", הוצגו פתרונות דיור ציבורי שנעשו ע"י משרד הבינוי והשיכון בשיתוף חברת "עמיגור", התאספנו בפאנל מומחים ונשאלו שאלות המניעות את גלגלי המחשבה: מהי הדירה הגמישה? מה המודול הנכון לשימוש? מה עדיף - ממ"ק או ממ"ד? מהי דירה מותאמת זיקנה?


אז שוב נשאלת השאלה - איך זה קשור אלינו? מי ייתן וניתן קולנו לטובת ממשלה מתפקדת ומנהל טוב בראשה, שייקח את הנושא היקר הזה כמה צעדים קדימה :)

0 views0 comments

Comments


bottom of page